Judith fik et nyt køkken
”Jeg tror, jeg skal bæres ud herfra”, siger Judith med et smil. ”Min lejlighed er blevet dejlig at bo i. Men man skal kunne se mulighederne og være villig til at ofre noget, for at man selv får det rart. Det kostede mig 20.000 kroner, og det har været alle pengene værd”. Judith ville ikke have kunnet trives i den lejlighed, hun fik vist frem for 3 år siden, men hun kunne se mulighederne. Da sønnen flyttede hjemmefra, blev væggen mellem køkkenet og værelset væltet, og værelset blev inddraget i et dejligt lyst køkken-alrum med et nyt køkkenbord med skabe og siddepladser.
Judith har gjort brug af retten til at ændre sin egen bolig, den individuelle råderet, som det hedder. Hun har væltet en væg og ændret sit køkken, men hun har spurgt Lejerbo og kommunen om lov først. Det skal man nemlig, når man gerne vil ændre i sin bolig, og så skal man selv betale.
Lav om i din bolig
Kender du mulighederne for at lave om i din bolig?
Ellers kan du læse mere om det her
Judith deltog selv aktivt i projektet: ”Det værste var at rive væggen ned. Der var hønsenet inde i væggen, og det var mit job at slæbe murbrokker ned. Men det var god motion at rende op og ned af trappen og køre brokkerne væk”, fortæller en tilfreds Judith fra sin nu 2-værelses lejlighed på 1. sal.
”Jeg er så glad for det, jeg har fået lavet og stolt”, fortæller Judith fra pladsen i sofahjørnet i stuen, hvorfra man nu kan overskue hele lejligheden. ”Man kan sidde her og kigge ind i køkken-alrummet. Jeg ville gerne have, at lejligheden blev en helhed”, fortæller Judith. ”Og nu er der også bedre plads til at have gæster.”
Mange lejere i Lejerbo benytter sig af råderetten og laver deres bolig om. De flytter vægge eller river dem ned. De sætter nye køkkener ind og skifter badeværelser.
Hvis man har lyst til at forbedre sin bolig, skal man kontakte Lejerbo og søge tilladelse. Lejerbo skulle også indhente tilladelse fra kommunen i Judiths tilfælde, da hun rev en væg ned. Og det kan godt tage lidt tid: ”Det var ikke besværligt”, fortæller Judith om sine erfaringer med Høje Tåstrup Kommune, ”men det tog tid, og det kostede vist 1000 kroner, og så måtte jeg rykke dem for svar nogle gange”.
Som lejer står man selv for ændringerne, og man skal selv sørge for håndværkere. Og så skal man selv betale. Man kan højest få godskrevet forbedringer for 119.217 kroner.
Selvom det koster nogle penge og tager lidt tid, kan det altså sagtens lade sig gøre, hvis du har fået lyst til at ændre din bolig. Se på tjeklisten, hvordan du griber det an, hvis du har fået lyst til at peppe din bolig op.
Eksempel:
Flytter man så efter 5 år, så får man 50.000 kroner i hånden for køkkenet. Den nye lejer skal betale for forbedringerne. Det kan gøres via huslejen i resten af afskrivningsperioden.
KOM SELV I GANG
- Kontakt Lejerbo skriftligt og spørg om lov. Når du har fået tilladelse, kan du gå i gang. Normalt sørger Lejerbo for at få tilladelse hos kommunen, hvis du ændrer på antallet af rum.
- Du skal selv stå for arbejdet. Gem alle regninger, de skal indgå i godkendelsen af det færdige arbejde og fastsættelsen af forbedringernes værdi.
- Når du er færdig med arbejdet, så kontakt ejendomskontoret, der skal syne og godkende arbejdet.
- Når arbejdet er synet og godkendt, skal du sende alle regninger ind til Lejerbo, som laver et tillæg til din lejekontrakt.
- Nyd din nye flotte bolig.
- Dine udgifter til forbedringer nedskrives over en årrække, typisk 10-15 år. Det betyder, at hvis du flytter, før ændringerne er nedskrevet, vil du måske få nogle af pengene for forbedringerne tilbage.