Mmmm..... cookies...

7. oktober 2024

Nedrivning og genbrug går hånd i hånd

Nedrivningen af seks blokke med i alt 310 boliger i Østjysk Bolig-afdelingen Bispehaven i det vestlige Aarhus skrider fremad. Nedrivningerne sker som følge af parallelsamfundslovgivingen, der kræver, at området i 2030 højst består af 40% almene boliger.   

De seneste måneder er gået med at indrette den store nedrivningsplads og på at klargøre de første tre blokke, der i første omgang skal nedrives. 

Opgang for opgang er blokkene blevet tømt for inventar og afrenset. Først når alt materiale er taget ud af lejlighederne, og de står nøgne tilbage, renset for alle former for maling og beklædning, kan selve nedrivningen af de tilbageværende betonkonstruktioner gå i gang. Det vil ske i løbet af de næste uger. 

Genbruger så meget som muligt 
Bispehavens blokke rummer fine materialer af god kvalitet, som nedrivningsfirmaet har P. Olesen gjort en ekstra indsats for at få taget ned til genbrug. Østjysk Boligs driftsafdeling har blandt andet lagt håndtag, beslag, låse og hvidevarer på lager – de kan bruges i forbindelse med reparationer i de 562 lejemål, der ikke skal rives ned. 

Derudover skal legepladsudstyr, parklamper og betonfliser bruges i det grønne område, der bliver lavet, når nedrivningerne er færdige. 

Nogle materialer skal gøres klar til videresalg – det drejer sig om radiatorer, armaturer, køkkenelementer, gulvbrædder og tusindvis af facadetegl.  

Tegl, gulvbrædder og beton 
De 5.000 m2 facadetegl er lette at genbruge – de stammer fra renoveringen af afdelingen i 2007, og de er i god stand og har en lang restlevetid. Med en let rengøring bliver de som nye igen, og skinnesystemet til at montere dem bliver stadig produceret i Tyskland.  

De godt 15.000 m2 gulvbrædder fra de mange lejligheder er et massivt Junkers bøgeparket af god kvalitet. De brædder, der ikke har været udsat for vandskade, har fået skader under optagningen eller er for korte til at blive slebet, kan sagtens holde mange år endnu. 

Det materiale, der udgør den største genbrugspost, er dog de mange tons beton, der lige om lidt bliver knust. Alt beton fra både bygninger og p-kældre bliver knust og genbrugt på stedet. 

Størstedelen af det skal indbygges i området, når bygningerne er revet ned, og noget af det skal bruges til at lave stier i de nye parkområder.    

Private kan også købe
P. Olesen og Greendozer, som er det firma, der står for videresalget af de ting, der kan genbruges, vil i forbindelse med nedrivningen etablere et lokalt udsalgssted, hvor man kan se og mærke materialerne, og hvor man samtidigt kan bestille det, man kan bruge, gennem Greendozers hjemmeside. Salgsvognen åbner her i starten af oktober, og den vil være åben i dagtimerne samt efter aftale.  

Gode materialer skal genbruges
Det har været vigtigt for Østjysk Bolig, at så meget som muligt bliver genbrugt i forbindelse med nedrivningerne. 

“Nedrivningerne er jo en bunden opgave for os, og set ud fra et klimamæssigt synspunkt, så er den jo tung. Derfor har det ligget os meget på sinde, at de mange gode materialer, der findes i blokkene, i så høj grad som muligt bliver genbrugt. Og det har P. Olesen heldigvis været enige med os i,” siger Kim Kjærgaard, udviklingschef i Østjysk Bolig.