Mmmm..... cookies...

27. august 2024

Nye toner i Nakskov: Sangskrivning for børn og unge

I Lejerbos Birkevænget og i nabokvarteret Nørrevænget, som hører under Nakskov Almennyttige Boligforening, har Aisha Thorsen bragt et frisk musikalsk pust til de unge beboere. Hun er sanger, komponist og producer, og så er hun den drivende kraft bag projektet Unikke Stemmer – et workshopbaseret sangskrivningsforløb for børn og unge mellem 8 og 13 år. 

"Deltagerne formidler deres egne historier gennem sangene og udvikler deres stemmer i fællesskabet," fortæller Aisha, der stiftede Unikke Stemmer tilbage i 2012. Siden har hun gennemført forløb i mange forskellige boligområder, hvor musikken og sangene har styrket fællesskabet, men også både modet, selvværdet og kreativiteten hos deltagerne.

En svær start
Tilbage i 2018 afholdt Aisha et lignende forløb i Vængerne, som de to afdelinger kaldes i daglig tale, med støtte fra Lejerbos boligsociale medarbejdere. Denne gang har Aisha været på egen hånd, og forløbet skulle kickstartes anderledes. Med hjælp fra organisationsbestyrelsen i Lejerbo Lolland blev der hængt trykt materiale op i opgangene, men fremmødet var beskedent. 

”Jeg endte med selv at gå rundt i området og invitere de unge med,” griner Aisha. ”Senere fik jeg hjælp fra den lokale folkeskole til at sprede budskabet, og det satte lidt mere skub i tingene.”
 
Ekstra støtte giver adgang for alle
Den oprindelige bevilling gjorde det muligt for Aisha at holde workshops hver anden weekend fra april til juni. Takket være yderligere støtte fra Reisby Fonden er projektet nu forlænget til december. Ud over de faste workshops har Aisha også afholdt en uges camp i sommerferien. 

"Et længere forløb er meget givende, fordi kontinuiteten giver børnene mulighed for at få projektet ind under huden," siger hun. ”På sommercampen var der virkelig nogle børn, som rykkede sig. Det var fedt at se.” 

Takket være de ekstra midler er deltagelse og materialer fortsat gratis, så alle børn kan være med uanset økonomisk baggrund.
Sange og musik bygger bro
Selvom Unikke Stemmer oprindeligt er målrettet piger, har flere drenge fra Vængerne deltaget i forløbet. Indtil videre har i alt 15 børn medvirket, og de har skrevet sange om alt fra klimaforandringer til venskab og den aktuelle Palæstina-konflikt.

Aisha understreger, at det ikke kun handler om musikken, men også om at bygge bro mellem børnene. 
"Selvom de bor dør om dør eller går i skole sammen, kender de ikke nødvendigvis hinanden. Men gennem forløbet har de udviklet nye venskaber og er blevet en del af et nyt fællesskab."

En permanent indsats
Planen er at runde projektet af med en tur i et rigtigt lydstudie, hvor børnene kan få lov at indspille deres sange. Og så er der selvfølgelig en afsluttende koncert på programmet. 

Aisha håber, at forløbet kan inspirere til en mere permanent kreativ og musisk indsats i Vængerne, der kan samle de unge beboere. Gennem et samarbejde med Lolland Musikskole arbejder hun på at forankre projektet og undersøger samtidig mulighederne for yderligere finansiering. Flere af deltagerne ønsker nemlig at fortsætte med at udforske musikken og bevare det fællesskab, de har skabt. 


Unikke Stemmer i Nakskov er støttet af Kulturregion Storstrøm, Lolland Kommune og Reisby Fonden. Andre samarbejdspartnere er Lejerbo, Nakskov Almennyttige Boligselskab, Gaarden Studios og Familiens Hus og Lolland Musikskole.

Vil du læse mere om Unikke Stemmer, kan du besøge projektets hjemmeside på: www.unikkestemmer.dk Bor du selv i Vængerne og kender et barn, der har lyst til at være med, skal du være velkommen til at kontakte Aisha Thorsen på info@unikkestemmer.dk