8. juli 2024
Grønne oaser i Lejerbo Rudersdal
Og der er da også god grund til at være begejstret. Rudersdalsvej er et traditionelt 70’er boligkompleks med 48 lejligheder, der efter gennemførslen af en ambitiøs helhedsplan nu fremstår endnu flottere. Takket være en uventet bonus fra netop helhedsplanens budget, blev det muligt også at opdatere de fælles udeområder.
Da solen endelig kigger frem bag en grå juli-himmel, er det tydeligt, at de grønne initiativer har båret frugt
- bogstaveligt talt.
”Det har været en spændende udfordring at give områderne et løft. Jeg har ikke haft fingrene i den slags før, men jeg er stolt af resultatet. Jeg synes, det er blevet superflot”, fortæller Truels.
1500 jordbærplanter
Intet mindre end 1500 skovjordbærplanter er blevet sat i et stort bed ud mod vejen. Fine, runde trædesten danner snoede stier rundt i bedet, så det er nemt at komme til at plukke bær.
I et hjørne er den tidligere hæk blevet fjernet, og i stedet er der sået masser af vilde blomster. Valmuerne hænger lidt med hovederne nu, men kornblomster og margueritter står ranke.
”På den måde åbnes der mere udadtil, og forbipasserende får også glæde af blomsterne,” uddyber Truels, og fører an til seks velplejede nyttehaver. Her dyrkes blandt andet kartofler, kål og ærter. Der var lige præcis seks beboere, der gerne ville have en have. Planen er, at de skal gå i rotation.
I plænen står der både æble- og blommetræer, og på en skråning er der plantet forskellige bærbuske.
”Der er altid aktivitet og liv herude. Beboerne har virkelig taget det til sig,” slutter Truels.
Æbletræ på Rudersdalsvej
Vilde blomster på Rudersdalsvej
Nyttehaver på Rudersdalsvej
Fint skilt i Flintemarken
Vild natur i Flintemarkens plæne
Torben, Truls og Vilhelm samt hunden Sofus
Hvad græsset gemmer på
En rask cykeltur fra Rudersdalsvej videre til Vedbæk, ligger Flintemarken. Her står Truels igen klar, denne gang sammen med Torben Steen Nielsen og Vilhelm Kent fra Flintemarkens afdelingsbestyrelse.
Med næsten 300 boliger og nogle meget store udearealer er udfordringerne her anderledes, men ambitionerne om at optimere de grønne områder og integrere vild natur er den samme.
God balance
Det viser sig, at græs ikke bare er græs. Ved at blot at lade det gro, er der nemlig dukket flere små blomsterarter op.
”Vi prøver at skabe en fin balance ved at indramme de vildtvoksende områder med klippet græs og informative skilte,” forklarer Truels. På den måde er det tydeligt, at her vokser det grønne faktisk vildt med vilje.
Men der skal flere farver til, mener Vilhelm. ”Hvis ikke der vokser mere op, er det planen at kultivere områderne til næse år, og få sået vilde blomster,” fortæller han. Med opbakning fra Rudersdal Kommunes nystartede Klimaråd, hvor Torben repræsenterer de almene boliger, ser fremtiden endnu grønnere ud.
”Når kommunen støtter op, bliver det selvfølgelig både nemmere og sjovere at kaste sig ud i sådan et projekt,” tilføjer Torben, mens Truels nikker bekræftende. ”Det handler om at prøve sig frem og evaluere løbende.”